Vill du veta lite om kloroplast?

Har tråkit nu i skolan. Jag ska ha en redovisning om kloroplast i eftermiddagen. Så jag tänkte det kanske finns någon där som är intresserad. Här kommer en liten sammanfattning: :P

Vart ifrån kom de?

Kloroplaster liknar mitokondrier före detta bakterier som bosätt sig i en cell. Den hamnade i cymbios med cellen och där med blev den en organell. Båda har egen DNA som används vid skapande utav dessa. Det finns teorier om att kloroplaster härstammas från cyanobakterier eller liknande bakterier som besatt fotosyntesiska förmågor.

Hur ser de ut?

Kloroplasterna är små ovaldiskformade organeller som är två till tio mikrometer i diameter och ca en mikrometer i bredden. De har dubbla membraner mellan dem finns det ett mellan membrans utrymme för att få bättre slutningssystem som är noggrannare. Innanför kloroplastens membran finns det små gröna diskformade miniorganeller, thylakoider. Staplar av dessa små organeller kallas för granum som är utspridda över hela kloporlastens innandöme, stroma.

Vad är deras funktion?

Kloroplaster tar upp vatten från omgivningen genom cellen. Det börjar med att vatten molekyler omvandlas till väte och syre när de absorberas av granum, som har fångat upp fotoner. Vätet och syre kallas för biprodukt av att vattnet delas. När vatten delas upp på detta sätt bildas ATP som ger växten som innehåller kloroplatsen den energi den behöver. Därefter reagerar väte med koldioxid i stroma och där med bildas syre och druvsockret. Denna process är det andra steget i fotosyntesen vilket inte kräver belysning för att genomföras.

Finns det olika variationer?

Kloroplasten innehåller mänga olika pigment för att kunna fånga upp den exakta våglängden av ljus som den behöver för att kunna använda fotosyntes. Tack vare det kan kloroplast fånga upp ljuset. Kloroplasterna absorberar violett blåa och orangeröda våglängder av solenergi och reflekterar tillbaka grönt ljus. Det förekommer mörkare kloroplaster som inte bara tar upp vanliga våglängder utan även det gröna ljuset som andra växter strålar ut där med blir dessa växter svarta. Forskarna vet fortfarande inte varför de mörka kloroplasterna har tagit ut den vanliga trots att den är mer effektiv.


Kommentarer
Postat av: becca

Svar: Ja jätte :) !

2011-05-20 @ 18:17:31
URL: http://fotobex.blogg.se/
Postat av: becca

Svar: Ja jätte :) !

2011-05-20 @ 18:17:31
URL: http://fotobex.blogg.se/
Postat av: Beatrice Jakobsson (foto)

sv: tack tack :D

femman! ;)

2011-05-21 @ 08:50:53
URL: http://beattriicee.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0